ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Η γέννηση του παιδιού σας αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος μας είναι να σας καθοδηγούμε υπεύθυνα σε όλα τα στάδια από τη σύλληψη έως και τον τοκετό, καθώς και να παρακολουθούμε συνεχώς την ομαλή πορεία της υγείας της μητέρας και του εμβρύου / νεογνού.

Προγραμματισμός Εγκυμοσύνης

Όταν ένα νέο ζευγάρι αποφασίζει να τεκνοποιήσει, θα πρέπει να επισκέπτεται άμεσα μαιευτήρα – γυναικολόγο, προκειμένου να ενημερώνεται υπεύθυνα και αξιόπιστα για τις προϋποθέσεις, τις συνήθειες και τις ενέργειες που διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, την επιτυχία του τοκετού και την καλή υγεία της εγκύου και του/των νεογνών.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Διατροφή & Συνήθειες Εγκύου

Αναλαμβάνουμε το σχεδιασμό της διατροφής της εγκύου, καθώς και την παρακολούθηση των ενδεδειγμένων συνηθειών, τις οποίες πρέπει να υιοθετήσει. Για παράδειγμα, οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια αυτής, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού, ενώ η προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, αρχίζει από τις καθημερινές συνήθειες (διατροφή, ύπνος, σωματική άσκηση) της μητέρας.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Προγεννητικός Έλεγχος Εμβρύου

Το Υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας ή Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης γίνεται κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 6ης και της 11ης εβδομάδας της κύησης. Μέσω του εν λόγω υπερηχογραφήματος μπορεί α) να επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, β) να ελεγχθεί η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης στο ενδομήτριο περιβάλλον και να αποκλεισθεί η εξωμήτρια κύηση, γ) να καθοριστεί ο αριθμός του/των εμβρύου/ων, δ) να επιβεβαιωθεί η παρουσία καρδιακού παλμού και ε) να προσδιοριστούν η ηλικία της κυήσεως και η πιθανή ημερομηνία του τοκετού. [περισσότερα…]

Το Υπερηχογράφημα Αξιολόγησης Αυχενικής Διαφάνειας γίνεται κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 11ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης(CRL 45-84mm). Μέσω του εν λόγω υπερηχογραφήματος είναι δυνατό α) να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια η ηλικία κυήσεως και η πιθανή ημερομηνία τοκετού, β) να διαγνωστεί εάν η κύηση είναι πολύδυμη, γ) να διαγνωστούν εγκαίρως τυχόν σοβαρές δομικές ανωμαλίες του εμβρύου, δ) να διαγνωστεί τυχόν παλινδρόμηση της εγκυμοσύνης, η οποία συχνά έχει συμβεί αρκετές εβδομάδες πριν και χωρίς καμία προειδοποίηση, ε) να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προεκλαμψίας και υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης, στ) να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού, ζ) να αξιολογηθεί για κάθε εγκυμοσύνη ξεχωριστά ο κίνδυνος εμφάνισης του Συνδρόμου Down και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών (σύνδρομα Edwards και Patau) [περισσότερα…]

Το Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου πραγματοποιείται κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης. Πρωταρχικός σκοπός της υπερηχογραφικής αυτής εξέτασης είναι να εξετασθεί λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εγκέφαλο,στο πρόσωπο, στον θώρακα και τους πνέυμονες, στην καρδιά, στο στομάχι, στο έντερο, στους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη, στην σπονδυλική στήλη και τα άκρα.[περισσότερα..]

Το Υπερηχογράφημα Μέτρησης Μήκους Τραχήλου γίνεται συνήθως κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που γίνεται και το Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου, δηλαδή μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης. Ωστόσο, όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού, τότε η εξέταση θα πρέπει γίνεται συστηματικά, ξεκινώντας συνήθως από τη 16η εβδομάδα της κύησης. Αφορά στην ακριβή μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό. Όσο μικρότερο είναι το μήκος του τραχήλου, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. [περισσότερα..]

Η Εμβρυική Υπερηχοκαρδιογραφία συνήθως τελείται κατά το ίδιο χρονικό διάστημα που γίνεται και το Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου, δηλαδή μεταξύ της 20ης και της 24ης εβδομάδας της κύησης. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις εφόσον υπάρχει ένδειξη η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα κατά την διάρκεια του Υπερηχογραφήματος Αξιολόγησης της Αυχενικής Διαφάνειας. Πρόκειται για ένα απόλυτα εξειδικευμένο υπερηχογράφημα, μέσω του οποίου γίνεται ανατομικός και λειτουργικός έλεγχος της εμβρυικής καρδίας για την προγεννητική διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών. [περισσότερα..]

Το Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης – Doppler πραγματοποιείται συνήθως την 32η εβδομάδα της κύησης και συνιστάται σε όλες τις εγκύους. Μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της 24ης και της 40ης εβδομάδας της κύησης εφόσον υπάρχει ένδειξη. Βασικός σκοπός του υπερηχογραφήματος αυτού είναι να αξιολογηθεί η ανάπτυξη και το καλώς έχειν του εμβρύου. [περισσότερα..]

 • Βιοφυσικό Προφίλ

Το Βιοφυσικό Προφίλ είναι δοκιμασία αξιολόγησης της καλής κατάστασης του εμβρύου και πραγματοποιείται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους: α) αμνιακό υγρό, β) επιταχύνσεις στο καρδιοτοκογράφημα, γ) κινήσεις εμβρύου, δ) αναπνοές εμβρύου, ε) τόνος εμβρύου. Η αξιολόγηση ορισμένων παραμέτρων του Βιοφυσικού Προφίλ και κυρίως της ποσότητας του αμνιακού ενδέχεται να επηρεάσει την παρακολούθηση της παράτασης της κύησης.

 • Καρδιοτοκογραφικός Έλεγχος

Ο Καρδιοτοκογραφικός Έλεγχος γίνεται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης με μια ειδική εξέταση, που ονομάζεται καρδιοτοκογράφημα και καταγράφει τη δραστηριότητα του εμβρύου και τη διακύμανση του ρυθμού της καρδιάς του. Η πιο συνηθισμένη κατάσταση όπου υπάρχει ένδειξη διενέργειας του καρδιοτοκογραφήματος είναι η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Άλλες συνήθεις καταστάσεις είναι η προεκλαμψία και η πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Διαχείριση Σωματικών & Ψυχολογικών Αλλαγών της Εγκύου

 • Αύξηση βάρους εγκύου

Η εγκυμοσύνη συνδέεται ούτως ή άλλως με αύξηση βάρους, οπότε η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως αρτηριακή υπέρταση ή διαβήτης, αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Για αυτό το λόγο, συνιστούμε στα νέα ζευγάρια να προσέχουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να εντάξουν τη σωματική άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμά τους.

 • Εμετοί & Ναυτίες

Όταν η έγκυος ταλαιπωρείται από εμετούς και ναυτίες, που την εμποδίζουν να σιτιστεί επαρκώς, χρειάζεται η άμεση εκτίμηση γυναικολόγου για τυχόν νοσηλεία ή ενδοφλέβια ενυδάτωση και θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια βάρους.

 • Καούρες

Το αίσθημα καούρας (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) εμφανίζεται μετά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της πίεσης που ασκεί η εγκυμονούσα μήτρα στο στομάχι. Συνίσταται να αποφεύγεται η λήψη καφέ, σοκολάτας, τσαγιού και χυμών τις βραδινές ώρες και, κατόπιν ιατρικής συμβουλής, η λήψη διαλυμάτων αργίλου ή μαγνησίου.

 • Δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοιλιότητα ορίζουμε τις περιπτώσεις, όπου έχουμε λιγότερο από μία κένωση κάθε τρεις ημέρες. Η υιοθέτηση διαιτολογίου πλούσιου σε τροφικές ίνες (φρούτα, δημητριακά) είναι μια ήπια μορφή αντιμετώπισης, ενώ κατόπιν ιατρικής συμβουλής, επιτρέπεται συμπληρωματικά η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων με ίνες για την ομαλοποίηση της συχνότητας των κενώσεων.

 • Οσφυαλγία, κιρσοί, αιμορροΐδες

Η οσφυαλγία παρατηρείται κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω της προσαρμογής της σπονδυλικής στήλης στο βάρος και στη θέση της εγκυμονούσας μήτρας. Η λήψη παρακεταμόλης ανακουφίζει τη συμπτωματολογία, όμως σε περιπτώσεις έντονης οσφυαλγίας, επιβάλλεται η ιατρική γνωμάτευση για τυχόν λήψη συμπληρωματικής φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας.

Οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω της φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων, η οποία προκαλείται από την πίεση που ασκεί η μήτρα στην κάτω κοίλη φλέβα. Μερικές εβδομάδες μετά από τον τοκετό υποχωρούν ή εξαφανίζονται τελείως.

 • Διαταραχές ύπνου εγκύου

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την υγεία της εγκύου, όσο και για την υγεία του εμβρύου/νεογνού. Για αυτό το λόγο σε περιπτώσεις έντονου άγχους και αϋπνιών, θα πρέπει να απευθύνεστε σε μαιευτήρα-γυναικολόγο. Επισημαίνεται ότι τα υπνωτικά φάρμακα αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη, ενώ τα σκευάσματα με βάση φυτικά εκχυλίσματα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα.

 • Αγχώδεις διαταραχές εγκύου (κατάθλιψη, άγχος)

Είναι σύνηθες να παρουσιάσει μια γυναίκα κάποια αγχώδη διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή στη λοχεία. Βοηθώντας τις γυναίκες που έχουν υψηλά επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της κύησης, προλαμβάνουμε τις επιδράσεις του, τόσο στην ανάπτυξη του εμβρύου, όσο και των νεογνών.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση Ειδικών Περιπτώσεων

 • Χρόνιες ασθένειες

 • (ενδεικτικά: σακχαρώδης διαβήτης κύησης, υπό/- υπερθυρεοειδισμός,υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια)
 • Έγκυοι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

 • (ενδεικτικά: αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, ορμονική υποκατάσταση θυρεοειδούς, ινσουλίνη, θεραπεία κατά της ακμής)

Start typing and press Enter to search