ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Oι γυναικολογικές επεμβάσεις αφορούν στην παθολογία αιδοίου, κόλπου, τραχήλου, σώματος μήτρας, σαλπίγγων και ωοθηκών. Ο ιατρός αποφασίζει βάσει συμπτωμάτων, ενδείξεων και εξετάσεων, αφενός αν είναι απαραίτητη μια γυναικολογική επέμβαση και αφετέρου, αν πρέπει να τελεσθεί με τις κλασικές χειρουργικές μεθόδους ή με πιο σύγχρονες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, όπως η λαπαροσκόπηση (μέσω μικρών ξεχωριστών τομών), η υστεροσκόπηση και άλλες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ.

Υστεροσκόπηση

Πρόκειται για μια εξέταση διερεύνησης του εσωτερικού της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του υστεροσκόπιου, ενός λεπτού σωλήνα με κάμερα στο άκρο του.

Η υστεροσκόπηση είναι διαχωρίζεται σε διαγνωστική και σε επεμβατική. Σε κάθε περίπτωση η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο. Είναι πολύ χρήσιμη για να μπορέσει ο γυναικολόγος να κάνει ακριβή διάγνωση σε διάφορα προβλήματα π.χ. υπογονιμότητας. Συνήθως, κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση αφαιρούνται πολύποδες, συμφύσεις ή ινομυώματα. Όταν κρίνεται απαραίτητο, η υστεροσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Γενικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η ασθενής είναι έγκυος, αν έχει λοίμωξη του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος ή αν έχει καρκίνο της μήτρας.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Λαπαροσκόπηση

Ο γυναικολόγος μέσω μιας λεπτής κάμερας, η οποία εισέρχεται στην κοιλία εξετάζει τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα της ασθενούς. Αποτελεί συχνά επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης ή της έκτοπης-εξωμήτριας κύησης, για την αφαίρεση λειομυωμάτων /αδενομυωμάτων της μήτρας αλλά και κύστεων των ωοθηκών, για τον έλεγχο υπογονιμότητας ή για τη λύση συμφύσεων στα εξαρτήματα – σάλπιγγες. Η λαπαροσκόπηση αποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας, είναι ασφαλής και μπορούμε να σας ενημερώσουμ τόσο για τα πλεονεκτήματα, όσο και για τις πιθανές επιπλοκές της. Ρωτήστε μας για τις ενδείξεις και αντενδείξεις της λαπαροσκόπησης, όπως και για τους πιθανούς κινδύνους σε σχέση με το ιατρικό ιστορικό σας

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Ερευνητική Λαπαροτομία

Λαπαροτομία είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με μια τομή μέσω του κοιλιακού τοιχώματος για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην κοιλιακή κοιλότητα. Διακρίνεται σε διαγνωστική και σε επεμβατική. Στην πρώτη, η φύση της ασθένειας είναι άγνωστη, και εκτελείται με στόχο την απόκτηση πληροφοριών που δεν είναι διαθέσιμες μέσω κλινικών διαγνωστικών μεθόδων, ενώ στη δεύτερη η αιτία έχει προσδιοριστεί και έχει κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της. Μειονέκτημά της έναντι της λαπαροσκόπησης, είναι ότι συνεπάγεται ολιγοήμερη παραμονή στο νοσοκομείο. Παρ ‘όλα αυτά παραμένει μια γρήγορη, αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδος.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Υστερεκτομή

H υστερεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνήθως αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα. Ο γιατρός ενδέχεται επίσης να αφαιρέσει μέρος από τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, ανάλογα με την αιτία της υστερεκτομής. Μετά από μια υστερεκτομή, η γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρύση και δεν μπορεί να μείνει έγκυος.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Ινομυωματεκτομή

Τα ινομυώματα αποτελούν κατά κανόνα καλοήθεις όγκους της μήτρας και εμφανίζονται στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%. Μπορε

ί να είναι μονήρη ή πολλαπλά, ενώ το μέγεθός τους ποικίλλει από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων πρέπει να εκτελείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις που αφορούν κυρίως τα υπορρογόνια και ενδοτοιχωματικά ινομυώματα. Η επέμβαση διενεργείται, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Κολπορραφία

Η κολπορραφία είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση της κυστεοκήλης ή της ορθοκήλης. Συμπτώματα της κυστεοκήλης είναι συνήθως το αίσθημα βάρους μπροστά και χαμηλά καθώς και η ακράτεια ούρων. Πρόκειται για κολπικό χειρουργείο το οποίο δεν έχει τομές στη κοιλιά. Η νάρκωση είναι ολική ή ραχιαία.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Εξαίρεση Βαρθολίνειου

Ο βαρθολίνειος αδένας βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου στην περιοχή των μεγάλων χειλέων του αιδοίου και παράγει υγρά που βοηθούν στη λίπανση του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι δυνατό η έκκριση του αδένα να «παγιδευτεί» εντός του, οπότε σχηματίζεται κύστη. Μπορεί επίσης, ο αδένας να μολυνθεί και να κάνει απόστημα, το οποίο είναι εξαιρετικά επώδυνο. Σε καμμία από τις δύο περιπτώσεις δε βοηθά η χορήγηση αντιβίωσης, αλλά απαιτείται επεμβατική θεραπεία. Γίνεται με γενική αναισθησία. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη. Μόλις η γυναίκα ξυπνήσει καλά, μπορεί να πιει, να φάει και να επιστρέψει σπίτι της.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Αιδοιεκτομή

Στο αιδοίο αναπτύσσονται καλοήθεις βλάβες, μη διηθητικές βλάβες και κακοήθεις όγκοι. Στην τελευταία περίπτωση οι ασθενείς παραπονούνται για κνησμό, αιμορραγία, δύσοσμα υγρά, δυσουρία, και ψηλαφητό όγκο ή έλκος στο αιδοίο. Παρατηρείται κυρίως σε μεγάλες ηλικίες. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τη γενική κατάσταση της ασθενούς, συχνά εξατομικεύεται το είδος της εγχείρησης, όμως η ριζική αιδοιεκτομή με βουβωνική λεμφαδενεκτομία είναι η τυπική χειρουργική αντιμετώπιση.

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Κυστοωοθηκεκτομή

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται κύστεις στις ωοθήκες που είναι κατά κανόνα καλοήθεις και αποτέλεσμα της λειτουργίας των ωοθηκών. Η παρουσία τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση των ωοθηκών στη φαρμακευτική αγωγή, σε γυναίκες που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στις περιπτώσεις αυτές, πολύ συχνά, χρειάζεται να γίνει παρακέντηση της κύστης, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η θεραπεία. Οι κύστεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με ειδικές λαπαροσκοπικές σακούλες.

Start typing and press Enter to search