ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

myrtillos-gynaikologos-fav-icon

Κολποσκόπηση ονομάζουμε την ειδική εξέταση του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται σε περίπτωση που το Τεστ Παπανικολάου δείχνει αλλοιώσεις.

ΔΙΑΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ TVS

Με το διακολπικό υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ο έλεγχος των εσωτερικών θηλυκών αναπαραγωγικών συστημάτων (κόλπος, μήτρα, ωοθήκες).

Πρόκειται για μια απεικονιστική μέθοδο, ανώδυνη και ακίνδυνη για τη γυναίκα, χωρίς να υπάρχει κανένας φόβος για έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ μπορεί να πραγματοποιείται πολλές φορές και για αρκετή ώρα.

Χρησιμοποιείται για να αξιολογήθει μία ανώμαλη αιμορραγία ή μη φυσιολογικά ευρήματα σε εξετάσεις, για θέματα υπογονιμότητας, χρόνιου πυελικού πόνου, ή για τη διάγνωση έκτοπης κύησης και για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του υπερηχογραφήματος πρώτου τριμήνου.

Στη μήτρα μας ενδιαφέρει η κατάσταση του τοιχώματος (μυομήτριο) και της κοιλότητας (ενδομήτριο):

  • Με την απεικόνιση της μήτρας διερευνώνται ανωμαλίες διάπλασης και προσδιορίζονται οι διαστάσεις, η κλίση και η κάμψη αυτής
  • Με την απεικόνιση του μυομητρίου επιτρέπεται η διερεύνηση καλοήθων (ινομυώματα, αδενομύωση) και κακοήθων παθήσεων (σαρκώματα)
  • Με την απεικόνιση του ενδομητρίου επιτρέπεται η αξιολόγηση του πάχους και της ηχογένειας αυτού για εντοπισμό παθολογικών καταστάσεων, όπως η πάχυνση (υπερπλασία) ή η παρουσία ενδομήτριου πολύποδα και η αδρή σταδιοποίηση του καρκίνου του ενδομητρίου

Στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες γίνονται εύκολα ορατοί όγκοι, όπως κύστεις, συμπαγείς όγκοι και καρκίνος.

Επίσης, τα TVS προσφέρουν μεγάλη διαγνωστική βοήθεια στη διάγνωση της ενδομητρίωσης και άλλων καλοήθων ή κακοήθων όγκων της γυναικείας πυέλου.

Start typing and press Enter to search