ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Γυναικολογικό Yπερηχογράφημα

Διαταραχές περιόδου ⧇ Κύστεις ⧇ ωοθηκών ⧇ Ινομυώματα ⧇ Υπογονιμότητα ⧇ Καρκίνος<

Διαταραχές περιόδου

Αν και περιστασιακά όλες οι γυναίκες μπορεί να έχουν μια ανώμαλη περίοδο, ένας άστατος κύκλος με μηνο-μητρορραγίες, αμηνόρροια ή αραιομηνόπποια και δυσμηνόρροια συνήθως φανερώνει κάποια δυσλειτουργία. Με το υπερηχογράφημα μπορούμε να εκτιμήσουμε το πάχος του ενδομητρίου , να αφουγκραστούμε τη λειτουργία των ωοθηκών και να εντοπίσουμε εξαρτηματικούς όγκους ή άλλες μάζες όπως πολύποδες και ινομυώματα.

Κύστεις ωοθηκών

Συχνά απλές κύστεις προκαλούν διαταραχές περιόδου, αλλά και πόνο . Ενδιάμεσης ηχογένειας κύστεις ή άλλες πιο ύποπτες μάζες χρήζουν λεπτομερή έλεγχο, ώστε να αποφασιστεί ο κίνδυνος κακοήθειας, η πιθανή υποστροφή ή τέλος η αναγκαιότητα φαρμακευτικής αγωγής πχ. σε ενδομητρίωση ή χειρουργικής εξαίρεσης πχ. σε μεγάλους όγκους.

Ινομυώματα

Καλοήθεις όγκοι που όμως δυνητικά προκαλούν πληθώρα προβλημάτων , όπως διαταραχές περιόδου, υπογονημότητα και αναιμία. Σημαντικό επίσης είναι ότιαποτελούν μια πρόκληση για τον υπερηχογραφιστη , καθώς διαταράσουν σημαντικά την ανατομία καθιστώντας δυσχερή την ευκρινή απεικόνηση.

Υπογονιμότητα

Η απεικόνηση των ωοθηκών βοηθά στην παρακολούθηση της ωορρηξίας ειδικά σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με διέγερση. Σημαντική είναι και η συνακόλουθη μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου. Πολυκυστικές ωοθήκες αποτελούν συχνό εύρημα σε ανωοθηλακιορρηκτικούς κύκλους σε γυναίκες με αραιομηνόρροια.

Καρκίνος

Σαφώς η σοβαρότερη παθολογία που μπορεί να ελεγθεί πρώιμα με τη βοήθεια των υπερήχων. Μέτρηση του πάχους και εκτίμηση της σύστασης του ενδομητρίου σε γυναίκες με μητρορραγίες ή μετεμμηνοπαυσιακέςν αιμόρροιες μπορεί αποτελεσματικά να δώσει απάντηση για περαιτέρω ή μη έλεγχο στη διερεύνηση για καρκίνο του ενδομητρίου. Στον καρκίνο των ωοθηκών που δε δίνει δυστυχώς πρώιμα συμπτώματα , ο υπέρηχος αποτελεί την πιο βοηθητική εξέταση για διάγνωση. Σε κάποιες μάλιστα γυναίκες με παράγοντες κινδύνου κρίνεται σκόπιμη η χρήση του υπερήχου ωσ μέθοδος screening με περιοδικούς ελέγχους. Για τον καρκίνο του τραχήλου οι κατάλληλες διαγνωστικές μέθοδοι είναι φυσικά το τεστ παπ και η κολποσκόπηση. Εδώ ο υπέρηχος κατέχει επικουρικό ρόλο.

Start typing and press Enter to search